• W bieżącym roku szkolnym na terenie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Łowiczu zostało utworzone przez entuzjastów elektroniki i krótkofalarstwa ”Koło Radioelektroniczne”. Motywacją do jego powołania było zainteresowanie współczesną elektroniką i jej możliwościami wykorzystania w urządzeniach powszechnego użytku oraz w urządzeniach nadawczo-odbiorczych stosowanych w krótkofalarstwie. Członkowie Koła realizują własne projekty, przy wsparciu merytorycznym i sprzętowym Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Łowiczu oraz Łowickiego Klubu Krótkofalowców. Założyciele Koła przyjęli za cel rozwijanie wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie projektowania urządzeń elektronicznych z wykorzystaniem specjalistycznego - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=248 Tekst: Ireneusz Rosa, Dariusz Podlewski|Administrator Zdjęcia: Dariusz Podlewski

• 23 października 2017 roku uczniowie klas drugich Technikum kształcącego w zawodach technik informatyk, technik elektryk, technik mechatronik, technik mechanik i technik pojazdów samochodowych z ogromnym zainteresowaniem obejrzeli w Teatrze Muzycznym w Łodzi spektakl ”Dziady”, zrealizowany przez zespół Teatru Nowego ze Słupska. „Dziady” to klasyka polskiego dramatu romantycznego, arcydzieło literackie i dramatyczne, obowiązkowa lektura szkolna. Utwór jest wyrazem najgłębszych patriotycznych uczuć, obrazem walki zniewolonego narodu z zaborcą. Słupskie „Dziady” to opowieść o stosunku jednostki do - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=243 Tekst: Mariola Milczarek|Tomasz Wojda Zdjęcia: zspnr1

• 10 listopada 2017 roku, zgodnie z wieloletnią tradycją, w auli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. 10 Pułku Piechoty w Łowiczu odbyła się powiatowo-miejska uroczysta akademia z okazji 99. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę oraz 99. rocznicy powstania 10 Pułku Piechoty – patrona szkoły, obchodzącej w tym dniu swoje święto. Listopadowe spotkania, podczas których młodzież prezentuje wzruszający i pobudzający do refleksji montaż słowno-muzyczny, odbywają się w tej placówce nieprzerwanie od kilku lat, gdyż „pamięć jest spoiwem każdej ludzkiej wspólnoty. Pamięć narodowa jest spoiwem - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=253 Tekst: Iwona Więsek|Tomasz Wojda Zdjęcia: Rafał Koprowski

• Od 18 lat, na całym świecie, październik obchodzony jest jako Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek Szkolnych. Celem akcji jest promocja biblioteki szkolnej i jej działań, zaakcentowanie Święta Bibliotek Szkolnych, propagowanie zainteresowania książką, rozbudzenie i kształtowanie kultury czytelniczej, podnoszenie poziomu czytelnictwa, przedstawienie oferty biblioteki, integrację środowiska szkolnego, zwrócenie uwagi na ogromną rolę bibliotek w życiu szkoły, w nauce i rozwijaniu zainteresować czytelniczych. Tegoroczny Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek odbywał się pod hasłem „Książka nas łączy”. Z tej okazji nasza biblioteka zorganizowała akcje promujące czytelnictwo i działalność biblioteki. - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=245 Tekst: Małgorzata Ogonowska|Tomasz Wojda Zdjęcia: zspnr1

• Od 06.11.2017 r. do 18.11.2017 r. uczniowie Technikum kształcącego w zawodzie technik mechatronik i techchnik pojazdów samochodowych przebywają w greckiej miejscowości Paralia Panteleimonos na Riwierze Olimpijskiej. Wyjazd na praktyki do Grecji zorganizowany został w ramach projektu: „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. Dzięki programowi Erasmus+ młodzież ZSP nr 1 w Łowiczu może w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę i rozwijać umiejętności w zakresie: mechaniki samochodowej i mechatroniki. Wyruszyliśmy z parkingu przy ulicy Starorzecze w niedzielę 5 listopada o 6 rano. Jechaliśmy - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=252 Tekst: Helena Grzegory i Marcin Szczepanik|Tomasz Wojda Zdjęcia: uczestnicy wyjazdu

Sprawozdanie SWST za 2011r.

Sprawozdanie Stowarzyszenia Wychowanków Szkół Technicznych w Łowiczu za rok 2011.