• W pierwszym tygodniu lipca uczniowie Technikum Mechatronicznego uczestniczyli w kursie kwalifikacyjnym „operator programista obrabiarek sterowanych numerycznie CNC”. Kurs był realizowany w ramach projektu pn. „Kształcimy zawodowo” współfinasowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Osi Priorytetowej XI Edukacja, Kwalifikacje, Umiejętności, Działania XI.3 Kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Szkolenie prowadzone było przez pana Adriana Młynarczyka prezesa AMPRO sp. z o.o. Obejmowało zakres tematyczny: budowa maszyn CNC, czytanie dokumentacji technicznej, narzędzia pomiarowe, magazyn narzędzi skrawających, podstawy programów CAD/CAM. W - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=400 Tekst: Imię i nazwisko autora tekstu|Małgorzata Bolimowska Zdjęcia: Małgorzata Bolimowska

• W dniu 10 czerwca uczniowie z grup mundurowych ZSP nr 1 w Łowiczu odbyli kolejne, ostatnie już w tym roku szkolnym, zajęcia teoretyczne z przedstawicielem Wojewódzkiej Komendy Uzupełnień w Skierniewicach, p mjr Przemysławem Pałubińskim. Zajęcia poświęcone były Międzynarodowemu Prawu Humanitarnemu. Międzynarodowe prawo humanitarne, zwane także prawem konfliktów zbrojnych (dawniej prawem wojennym) jest częścią prawa międzynarodowego publicznego, która służy rozwiązywaniu problemów humanitarnych wynikających z konfliktów zbrojnych, w szczególności poprzez normy prawne zawierające ograniczenia w metodach i środkach prowadzenia działań zbrojnych, oraz zasady ochrony mienia - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=396 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek

• W sobotę 28.09.2019 r. Powiatowa Biblioteka Publiczna w Łowiczu we współpracy z Wojewódzką Biblioteką Publiczną w Łodzi przygotowała dla miłośników książek i historii grę na smartfony „Tropem Tajemniczego Skarbu”. Rozgrywka była częścią obchodów 100-lecia Województwa Łódzkiego, które zostały objęte Patronem Honorowym Marszałka Województwa Łódzkiego. Do wspólnej zabawy zostały zaproszone szkoły ponadpodstawowe z terenu Powiatu Łowickiego w ramach rozgrywek międzyszkolnych. Zespoły mogły składać się maksymalnie z pięciu osób ( w tym opiekuna – osoby dorosłej). Naszą szkołę reprezentowali: Mateusz Gładki, Patrycja Kawecka - uczniowie - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=405 Tekst: Iwona Więsek|Cezary Znyk Zdjęcia: ZSP nr 1

• 17 czerwca 2019 roku uczniowie naszej szkoły rozegrali po raz trzeci mecz piłkarski z ZSP nr 4 o puchar przechodni im. „Lelona’’, wybitnego żołnierza, nauczyciela i sportowca. Mecz odbył się na murawie stadionu miejskiego, gdzie po przeciwnych stronach stanęli uczniowie ZSP nr 1 i ZSP nr 4 – szkół, w których Zdzisław Lelonkiewicz uczył wychowania fizycznego. Po przegranej w ubiegłym roku w rzutach karnych 3:4, chłopcy z naszej szkoły zwyciężyli 1:0. Zwycięska bramka padła w drugiej połowie, a strzelił ją kapitan drużyny - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=398 Tekst: Małgorzata Ogonowska|Małgorzata Ogonowska Zdjęcia: Imię i nazwisko autora zdjęć

• W dniu 19 września na auli szkolnej odbyły się pierwsze w tym roku szkolnym zajęcia grupy mundurowej, które poprowadził p. mjr Przemysław Połubiński, przedstawiciel współpracującej ze szkołą Wojewódzkiej Komendy Uzupełnień w Skierniewicach. W spotkaniu udział wzięli po raz pierwszy nowi kandydaci do szkolnej grupy mundurowej z klas pierwszych technikum i szkoły branżowej. Wśród chętnych znaleźli się zarówno chłopcy, jak i dziewczęta. Po informacjach, które uzyskali na temat działalności naszej grupy na lekcjach edukacji dla bezpieczeństwa oraz na apelu szkolnym, na którym przedstawiono wszystkie - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=404 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek

Sprawozdanie z działalności Zarządu Stowarzyszenia Wychowanków Szkół Technicznych w Łowiczu od XIX Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2017 01 27 r.

Łowicz dnia 2018 01 19

od XIX Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2017 01 27 r.

Liczba członków Stowarzyszenia wynosi obecnie 68 osób.

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem odbyły się 3 posiedzenia Zarządu, w czasie których podejmowano uchwały i omawiano bieżące sprawy Stowarzyszenia. Zarząd prowadził bieżącą korespondencję. Złożono zeznanie podatkowe za 2016 rok. Działalność finansowa i nasze księgi zostały skontrolowane przez Komisję Rewizyjną. Stowarzyszenie dysponuje środkami ze składek i darowizn w wysokości 4752,41 zł. na dzień 2017-12-31 r.

Zarząd, w imieniu Stowarzyszenia, ufundował nagrodę dla najlepszego zawodowca wręczoną na zakończenie roku szkolnego 2016/2017. Zarząd zabiegał o obecność Szkoły w mediach lokalnych oraz podejmował działania na rzecz rekrutacji. Członkowie Zarządu reprezentowali Stowarzyszenie i informowali o jego działalności na tradycyjnych imprezach szkolnych:

• oraz na zebraniu rodziców

Współorganizowano spotkanie z absolwentem szkoły mgr inż. Damianem Papuga-przedstawicielem firmy MAKINO.

Współpracowano przy tworzeniu „Koła Radiotechnicznego” z absolwentami szkoły z Klubu Krótkofalowców.

Zarząd utrzymuje stronę internetową Stowarzyszenia, która umożliwia utrzymywanie obustronnych kontaktów z członkami i sympatykami Stowarzyszenia oraz prowadzi gablotę informacyjną.

Pragnę złożyć podziękowanie członkom Stowarzyszenia, których ofiarna postawa umożliwiła realizacje postawionych przed nami celów, w szczególności naszym sponsorom, kolegom z Zarządu i Komisji Rewizyjnej, oraz władzom Szkoły, pedagogom i pracownikom szkoły reprezentowanym przez Dyrektora ZSP nr 1 kol. Dariusza Żywickiego, oraz wszystkim licznym sympatykom naszego Stowarzyszenia.