• 7 listopada 2017 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. 10 Pułku Piechoty w Łowiczu odbyło się spotkanie z podróżnikiem Radosławem Taflińskim. Radosław Tafliński jest absolwentem Politechniki Łódzkiej – Wydział Elektroniki i Telekomunikacji. Mieszka w Domaniewicach. Z zamiłowania jest fotografem i podróżnikiem. Jego największą pasją jest turystyka rowerowa. Odbył 18 wypraw rowerowych po Europie, Azji i Afryce, podczas których pokonał ponad 30.000 km i odwiedził 35 państw. Ulubione kraje to Indie, Nepal, Ukraina, Szwajcaria. - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=265 Tekst: Mariola Milczarek, Małgorzata Ogonowska|Mariola Milczarek Zdjęcia: Jakub Kroc

• W dniu 24 listopada uczniowie klasy realizującej program dla klas mundurowych wraz z nauczycielem przedmiotów zawodowych p. Marcinem Szczepanikiem wzięli udział w uroczystym odsłonięciu tablicy ku pamięci Jana Kazimierza Piwowarczyka i jego ojca Jana Piwowarczyka. Pamiątkowa tablica została odsłonięta na budynku Komendy Powiatowej Policji w Łowiczu, w którym mieścił się niegdyś Powiatowy Urząd Bezpieczeństwa Publicznego. Jan Kazimierz Piwowarczyk,18-letni harcerz, maturzysta liceum handlowego w Łowiczu, trafił do aresztu pod zarzutem kradzieży blankietów legitymacji Związku Młodzieży Polskiej. Przez kilka dni był przesłuchiwany i katowany przez - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=260 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Marcin Szczepanik i Łowicz24

• W piątek 12 stycznia odbyło się kolejne szkolenie klasy I mundurowej o profilu wojskowym. Przeprowadził je przedstawiciel Wojewódzkiej Komendy Uzupełnień w Skierniewicach, kpt. Marek Fuks. Było to kolejne szkolenie, tym razem teoretyczne, związane z realizacją programu dla klas mundurowych. Uczniowie bardzo dokładnie zapoznali się z możliwościami podejmowania w przyszłości służby w różnych formacjach wojskowych, między innymi: • Wojsk Obrony Terytorialnej jako piątego, samodzielnego rodzaju sił zbrojnych, których misją jest obrona i wspieranie lokalnych społeczności w czasie konfliktu zbrojnego, jak również podczas klęsk - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=271 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek

• W poniedziałek 27 listopada rozpoczęły się zajęcia dla klasy mundurowej, które prowadzi członek Stowarzyszenia Historycznego im. 10 Pułku Piechoty w Łowiczu, absolwent naszej szkoły i jednocześnie żołnierz zawodowy Adrian Polak. Zajęcia odbywać się będą cyklicznie co najmniej raz w tygodniu. W poniedziałek uczniowie „mundurówki” ćwiczyli podstawową musztrę wojskową. Musztra to trening żołnierski, którego celem jest wyszkolenie żołnierzy w sprawnym wykonywaniu rozkazów. Trening dotyczy szkolenia pojedynczych żołnierzy, jak i całych pododdziałów. W najbardziej podstawowej części obejmuje sprawne zajmowanie miejsca w szyku podczas zbiórek (w - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=263 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek

• Duża grupa uczniów ZSP nr 1 w Łowiczu wykazuje zainteresowania i uzdolnienia artystyczne. Podejmowane przez nauczycieli działania mają na celu zachęcenie młodzieży do samodzielnego rozwijania pasji i talentów. Tego typu edukacja uwzględnia zaangażowanie, pomysły, zakłada wyzwalanie własnej inicjatywy uczniów. Młodzież chętnie uczestniczy w przedsięwzięciach artystycznych zarówno w szkole, jak i poza szkołą, przygotowując uroczystości szkolne, programy kabaretowe, wieczornice poetyckie. Uczniowie uzdolnieni literacko pomagają w wyszukiwaniu i doborze tekstów, a uzdolnieni muzycznie dbają o oprawę instrumentalną i wokalną, sami proponują repertuar i propozycje te - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=270 Tekst: Iwona Więsek|Iwona Więsek Zdjęcia: Iwona Więsek

Sprawozdanie z działalności Zarządu Stowarzyszenia Wychowanków Szkół Technicznych w Łowiczu od XVIII Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2016 01 15 r.

Łowicz dnia 2017 01 27

z działalności Zarządu Stowarzyszenia
Wychowanków Szkół Technicznych
od XVIII Walnego Zgromadzenia Członków,
które odbyło się 2017 01 27 r.

Piotr Pikulski -  Prezes
Dariusz Żywicki - Zastępca Prezesa
Zbigniew Stefanowicz - Zastępca Prezesa
Zbigniew Kuczyński - Sekretarz
Dariusz Gradek -­­ Skarbnik

Liczba członków Stowarzyszenia wynosi obecnie 66 osób.

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem odbyło się 9 posiedzeń Zarządu, w czasie których podejmowano uchwały i omawiano bieżące sprawy Stowarzyszenia. Zarząd prowadził bieżącą korespondencję. Złożono zeznanie podatkowe za 2015 rok. Działalność finansowa i nasze księgi zostały skontrolowane przez Komisję Rewizyjną. Stowarzyszenie dysponuje środkami ze składek i darowizn w wysokości 6769,12 zł. na dzień 2016-12-31 r.

Zarząd, w imieniu Stowarzyszenia, ufundował nagrodę dla najlepszego zawodowca wręczoną na zakończenie roku szkolnego 2015/2016.  Zarząd zabiegał o obecność Szkoły w mediach lokalnych oraz podejmował działania na rzecz rekrutacji. Członkowie Zarządu reprezentowali Stowarzyszenie i informowali o jego działalności na tradycyjnych imprezach szkolnych:

oraz na zebraniu rodziców

Zarząd utrzymuje stronę internetową Stowarzyszenia, która umożliwia utrzymywanie obustronnych kontaktów z członkami i sympatykami Stowarzyszenia oraz prowadzi  gablotę informacyjną.

W związku z jubileuszem 100 lat istnienia Szkoły zorganizowano V Zjazd Wychowanków Szkół Technicznych 24 września 2016 roku. Zarząd podjął współpracę z nauczycielami Szkoły w zakresie przygotowania okolicznościowej publikacji, która została wydana z tej okazji m.in. dzięki sponsorom do, których należą PGE Dystrybucja  S. A. oraz z-ca prezesa kol. Zbigniew Stefanowicz.

Pragnę złożyć podziękowanie członkom Stowarzyszenia, których ofiarna postawa umożliwiła realizacje postawionych przed nami celów, w szczególności naszym sponsorom, kolegom z Zarządu i Komisji Rewizyjnej, oraz władzom Szkoły, pedagogom i pracownikom szkoły reprezentowanym przez Dyrektora ZSP nr 1 kol. Dariusza Żywickiego, oraz wszystkim licznym sympatykom naszego Stowarzyszenia.