• W bieżącym roku szkolnym na terenie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Łowiczu zostało utworzone przez entuzjastów elektroniki i krótkofalarstwa ”Koło Radioelektroniczne”. Motywacją do jego powołania było zainteresowanie współczesną elektroniką i jej możliwościami wykorzystania w urządzeniach powszechnego użytku oraz w urządzeniach nadawczo-odbiorczych stosowanych w krótkofalarstwie. Członkowie Koła realizują własne projekty, przy wsparciu merytorycznym i sprzętowym Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Łowiczu oraz Łowickiego Klubu Krótkofalowców. Założyciele Koła przyjęli za cel rozwijanie wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie projektowania urządzeń elektronicznych z wykorzystaniem specjalistycznego - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=248 Tekst: Ireneusz Rosa, Dariusz Podlewski|Administrator Zdjęcia: Dariusz Podlewski

• 23 października 2017 roku uczniowie klas drugich Technikum kształcącego w zawodach technik informatyk, technik elektryk, technik mechatronik, technik mechanik i technik pojazdów samochodowych z ogromnym zainteresowaniem obejrzeli w Teatrze Muzycznym w Łodzi spektakl ”Dziady”, zrealizowany przez zespół Teatru Nowego ze Słupska. „Dziady” to klasyka polskiego dramatu romantycznego, arcydzieło literackie i dramatyczne, obowiązkowa lektura szkolna. Utwór jest wyrazem najgłębszych patriotycznych uczuć, obrazem walki zniewolonego narodu z zaborcą. Słupskie „Dziady” to opowieść o stosunku jednostki do - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=243 Tekst: Mariola Milczarek|Tomasz Wojda Zdjęcia: zspnr1

• 10 listopada 2017 roku, zgodnie z wieloletnią tradycją, w auli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. 10 Pułku Piechoty w Łowiczu odbyła się powiatowo-miejska uroczysta akademia z okazji 99. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę oraz 99. rocznicy powstania 10 Pułku Piechoty – patrona szkoły, obchodzącej w tym dniu swoje święto. Listopadowe spotkania, podczas których młodzież prezentuje wzruszający i pobudzający do refleksji montaż słowno-muzyczny, odbywają się w tej placówce nieprzerwanie od kilku lat, gdyż „pamięć jest spoiwem każdej ludzkiej wspólnoty. Pamięć narodowa jest spoiwem - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=253 Tekst: Iwona Więsek|Tomasz Wojda Zdjęcia: Rafał Koprowski

• Od 18 lat, na całym świecie, październik obchodzony jest jako Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek Szkolnych. Celem akcji jest promocja biblioteki szkolnej i jej działań, zaakcentowanie Święta Bibliotek Szkolnych, propagowanie zainteresowania książką, rozbudzenie i kształtowanie kultury czytelniczej, podnoszenie poziomu czytelnictwa, przedstawienie oferty biblioteki, integrację środowiska szkolnego, zwrócenie uwagi na ogromną rolę bibliotek w życiu szkoły, w nauce i rozwijaniu zainteresować czytelniczych. Tegoroczny Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek odbywał się pod hasłem „Książka nas łączy”. Z tej okazji nasza biblioteka zorganizowała akcje promujące czytelnictwo i działalność biblioteki. - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=245 Tekst: Małgorzata Ogonowska|Tomasz Wojda Zdjęcia: zspnr1

• Od 06.11.2017 r. do 18.11.2017 r. uczniowie Technikum kształcącego w zawodzie technik mechatronik i techchnik pojazdów samochodowych przebywają w greckiej miejscowości Paralia Panteleimonos na Riwierze Olimpijskiej. Wyjazd na praktyki do Grecji zorganizowany został w ramach projektu: „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. Dzięki programowi Erasmus+ młodzież ZSP nr 1 w Łowiczu może w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę i rozwijać umiejętności w zakresie: mechaniki samochodowej i mechatroniki. Wyruszyliśmy z parkingu przy ulicy Starorzecze w niedzielę 5 listopada o 6 rano. Jechaliśmy - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=252 Tekst: Helena Grzegory i Marcin Szczepanik|Tomasz Wojda Zdjęcia: uczestnicy wyjazdu

Sprawozdanie z działalności Zarządu Stowarzyszenia Wychowanków Szkół Technicznych w Łowiczu od XVIII Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2017 01 27 r.

Łowicz dnia 2017 01 27

z działalności Zarządu Stowarzyszenia
Wychowanków Szkół Technicznych
od XVIII Walnego Zgromadzenia Członków,
które odbyło się 2017 01 27 r.

Piotr Pikulski -  Prezes
Dariusz Żywicki - Zastępca Prezesa
Zbigniew Stefanowicz - Zastępca Prezesa
Zbigniew Kuczyński - Sekretarz
Dariusz Gradek -­­ Skarbnik

Liczba członków Stowarzyszenia wynosi obecnie 66 osób.

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem odbyło się 9 posiedzeń Zarządu, w czasie których podejmowano uchwały i omawiano bieżące sprawy Stowarzyszenia. Zarząd prowadził bieżącą korespondencję. Złożono zeznanie podatkowe za 2015 rok. Działalność finansowa i nasze księgi zostały skontrolowane przez Komisję Rewizyjną. Stowarzyszenie dysponuje środkami ze składek i darowizn w wysokości 6769,12 zł. na dzień 2016-12-31 r.

Zarząd, w imieniu Stowarzyszenia, ufundował nagrodę dla najlepszego zawodowca wręczoną na zakończenie roku szkolnego 2015/2016.  Zarząd zabiegał o obecność Szkoły w mediach lokalnych oraz podejmował działania na rzecz rekrutacji. Członkowie Zarządu reprezentowali Stowarzyszenie i informowali o jego działalności na tradycyjnych imprezach szkolnych:

oraz na zebraniu rodziców

Zarząd utrzymuje stronę internetową Stowarzyszenia, która umożliwia utrzymywanie obustronnych kontaktów z członkami i sympatykami Stowarzyszenia oraz prowadzi  gablotę informacyjną.

W związku z jubileuszem 100 lat istnienia Szkoły zorganizowano V Zjazd Wychowanków Szkół Technicznych 24 września 2016 roku. Zarząd podjął współpracę z nauczycielami Szkoły w zakresie przygotowania okolicznościowej publikacji, która została wydana z tej okazji m.in. dzięki sponsorom do, których należą PGE Dystrybucja  S. A. oraz z-ca prezesa kol. Zbigniew Stefanowicz.

Pragnę złożyć podziękowanie członkom Stowarzyszenia, których ofiarna postawa umożliwiła realizacje postawionych przed nami celów, w szczególności naszym sponsorom, kolegom z Zarządu i Komisji Rewizyjnej, oraz władzom Szkoły, pedagogom i pracownikom szkoły reprezentowanym przez Dyrektora ZSP nr 1 kol. Dariusza Żywickiego, oraz wszystkim licznym sympatykom naszego Stowarzyszenia.