• Po raz kolejny uczniowie naszej szkoły mogli skorzystać z zajęć dodatkowych dzięki realizacji unijnego projektu - Kształcimy zawodowo. Zadanie nr 8 - Realizacja zajęć specjalizacyjnych oraz komunikacja w języku obcym zawodowym. Kurs - Warsztaty szkolne. Zajęcia odbywały się w pomieszczeniach warsztatów szkolnych. Od 29 kwietnia do 29 maja br. 10 uczniów z klasy 3 technikum mechanicznego i 3 klasy technikum pojazdów samochodowych wzięło udział w zajęciach pozalekcyjnych doskonalących umiejętności w zakresie demontażu i montażu pomp, sprężarek i silników spalinowych oraz sprawdzeniu swoich umiejętności - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=395 Tekst: Jacek Podleśny|Jacek Podleśny Zdjęcia: Jacek Podleśny

• W miesiącu maju w ZSP nr 1 w Łowiczu została uruchomiona Stacja Kontroli Pojazdów do 3,5t. Uczniowie przeprowadzają badania techniczne w profesjonalnej, niezwykle nowoczesnej stacji, która została wykonana według Rozporządzenia Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 10 lutego 2006 r. w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających badania techniczne pojazdów. Młodzież naszej szkoły nabywa odpowiednie umiejętności w nowoczesnej hali wyposażonej w urządzenia diagnostyczne najnowszej generacji, m.in. linię diagnostyczną Unimetal, urządzenie do kontroli geometrii kół, szarpak hydrauliczny do badania luzów zawieszenia oraz - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=387 Tekst: Marcin Szczepanik|Marcin Szczepanik Zdjęcia: Marcin Szczepanik

• W dniu 10 czerwca uczniowie z grup mundurowych ZSP nr 1 w Łowiczu odbyli kolejne, ostatnie już w tym roku szkolnym, zajęcia teoretyczne z przedstawicielem Wojewódzkiej Komendy Uzupełnień w Skierniewicach, p mjr Przemysławem Pałubińskim. Zajęcia poświęcone były Międzynarodowemu Prawu Humanitarnemu. Międzynarodowe prawo humanitarne, zwane także prawem konfliktów zbrojnych (dawniej prawem wojennym) jest częścią prawa międzynarodowego publicznego, która służy rozwiązywaniu problemów humanitarnych wynikających z konfliktów zbrojnych, w szczególności poprzez normy prawne zawierające ograniczenia w metodach i środkach prowadzenia działań zbrojnych, oraz zasady ochrony mienia - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=396 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek

• W maju br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Łowiczu odbyło się wręczenie nagród w VIII Powiatowym Konkursie Grafiki Komputerowej. Konkurs został zorganizowany przez ZSP nr 1 w Łowiczu, a skierowany był do uczniów szkół gimnazjalnych oraz uczniów szóstej, siódmej i ósmej klasy szkół podstawowych z Powiatu Łowickiego. Polegał na wykonaniu w dowolnym programie graficznym plakatu nt. ”Łowickie widziane moimi oczami”. Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań informatycznych, poszerzenie wiedzy z zakresu grafiki komputerowej, propagowanie wśród młodzieży grafiki komputerowej jako nowego środka wyrazu - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=388 Tekst: |Tomasz Wojda Zdjęcia:

• W maju br. dwie pracownie komputerowe Technikum na Podrzecznej zostały wyposażone w nowoczesne komputery stacjonarne, monitory 22”, urządzenia wielofunkcyjne, laptopy, rzutniki multimedialne, ekrany oraz mierniki i analizatory stanów logicznych. Łączny koszt inwestycji to 72 277 zł. Nowy sprzęt komputerowy będzie służył uczniom technikum informatycznego na zajęciach w pracowni urządzeń techniki komputerowej oraz uczniom technikum mechatronicznego podczas zajęć technologii mechanicznej i rysunku technicznego(CAD). Każde z 20 stanowisk dla uczniów wyposażono w komputer zbudowany na płycie głównej Gigabyte H310M S2H z procesorem Intel® Core™ ósmej generacji - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=393 Tekst: |Tomasz Wojda Zdjęcia:

Sprawozdanie z działalności Zarządu Stowarzyszenia Wychowanków Szkół Technicznych w Łowiczu od XVIII Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2016 01 15 r.

Łowicz dnia 2017 01 27

z działalności Zarządu Stowarzyszenia
Wychowanków Szkół Technicznych
od XVIII Walnego Zgromadzenia Członków,
które odbyło się 2017 01 27 r.

Piotr Pikulski -  Prezes
Dariusz Żywicki - Zastępca Prezesa
Zbigniew Stefanowicz - Zastępca Prezesa
Zbigniew Kuczyński - Sekretarz
Dariusz Gradek -­­ Skarbnik

Liczba członków Stowarzyszenia wynosi obecnie 66 osób.

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem odbyło się 9 posiedzeń Zarządu, w czasie których podejmowano uchwały i omawiano bieżące sprawy Stowarzyszenia. Zarząd prowadził bieżącą korespondencję. Złożono zeznanie podatkowe za 2015 rok. Działalność finansowa i nasze księgi zostały skontrolowane przez Komisję Rewizyjną. Stowarzyszenie dysponuje środkami ze składek i darowizn w wysokości 6769,12 zł. na dzień 2016-12-31 r.

Zarząd, w imieniu Stowarzyszenia, ufundował nagrodę dla najlepszego zawodowca wręczoną na zakończenie roku szkolnego 2015/2016.  Zarząd zabiegał o obecność Szkoły w mediach lokalnych oraz podejmował działania na rzecz rekrutacji. Członkowie Zarządu reprezentowali Stowarzyszenie i informowali o jego działalności na tradycyjnych imprezach szkolnych:

oraz na zebraniu rodziców

Zarząd utrzymuje stronę internetową Stowarzyszenia, która umożliwia utrzymywanie obustronnych kontaktów z członkami i sympatykami Stowarzyszenia oraz prowadzi  gablotę informacyjną.

W związku z jubileuszem 100 lat istnienia Szkoły zorganizowano V Zjazd Wychowanków Szkół Technicznych 24 września 2016 roku. Zarząd podjął współpracę z nauczycielami Szkoły w zakresie przygotowania okolicznościowej publikacji, która została wydana z tej okazji m.in. dzięki sponsorom do, których należą PGE Dystrybucja  S. A. oraz z-ca prezesa kol. Zbigniew Stefanowicz.

Pragnę złożyć podziękowanie członkom Stowarzyszenia, których ofiarna postawa umożliwiła realizacje postawionych przed nami celów, w szczególności naszym sponsorom, kolegom z Zarządu i Komisji Rewizyjnej, oraz władzom Szkoły, pedagogom i pracownikom szkoły reprezentowanym przez Dyrektora ZSP nr 1 kol. Dariusza Żywickiego, oraz wszystkim licznym sympatykom naszego Stowarzyszenia.