• Każdego roku we wrześniu Narodowy Instytut Dziedzictwa organizuje Europejskie Dni Dziedzictwa, których głównym celem jest promowanie regionalnego dziedzictwa kulturowego oraz przypominanie o wspólnych korzeniach kultury europejskiej. Szkolny Klub Europejski z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Łowiczu, jak co roku, skorzystał z możliwości bezpłatnego obejrzenia ciekawego miejsca, jakim niewątpliwie jest Stara Parowozownia w Skierniewicach. Polskie Stowarzyszenie Miłośników Kolei umożliwiło wszystkim chętnym zwiedzanie Starej Parowozowni w dniach 15 – 16 września. Spacer z przewodnikiem rozpoczął się od krótkiej prezentacji Stowarzyszenia i jego działalności. Głównym - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=329 Tekst: Agnieszka Rykowska-Baleja|Tomasz Wojda Zdjęcia: Agnieszka Rykowska-Baleja

• 12 czerwca 2018 roku pod patronatem Starosty Łowickiego Pana Krzysztofa Figata odbył się XV wojewódzki etap konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy 2018” w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych. Organizatorem konkursu była Łódzka Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy, Hufiec Pracy 5-22 w Łowiczu oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. 10 Pułku Piechoty w Łowiczu. Konkurs odbył się na terenie warsztatów szkolnych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Łowiczu. Celem konkursu było stworzenie uczestnikom OHP - kończącym w roku 2018 cykl - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=324 Tekst: Agnieszka Stanisławska|Tomasz Wojda Zdjęcia: zspnr1

• 17 października 2018 roku w ZSP nr 1 odbyło się I Powiatowe Forum Zawodowe pod hasłem ,,Szkoła dla pracodawców – pracodawcy dla szkoły’’. Patronat honorowy objęli Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Łowiczu, ZSP nr 1 oraz Starosta Łowicki Krzysztof Figat. W spotkaniu udział wzięli zaproszeni goście. Zaszczycili nas swoją obecnością: starosta łowicki Krzysztof Figat, dyrektor Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Łowiczu p. Ewa Pierzchała-Kurek, wizytator Kuratorium Oświaty w Łodzi p. Andrzej Piotrowiak, kpt. Arkadiusz Nagrodzki z Wojskowej Komendy Uzupełnień w Skierniewicach, z-ca komendanta Powiatowej Policji w - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=333 Tekst: Małgorzata Ogonowska|Małgorzata Ogonowska Zdjęcia: Karol Podlewski 4 Ti

• Uroczystość zakończenia roku szkolnego odbyła się w naszej szkole 22 czerwca 2018 r. Obecni byli zaproszeni goście, pan Stanisław Haczykowski- Komendant OHP w Łowiczu, pan Jacek Sumiński- przewodniczący Szkolnej Rady Rodziców, ks. Sebastian Antosik, a także rodzice, nauczyciele i pracownicy szkoły. Dyrektor szkoły pan Dariusz Żywicki pogratulował uczniom wyników, podziękował nauczycielom i pracownikom za całoroczną pracę, rodzicom za zaangażowanie w życie szkoły i złożył wszystkim życzenia dobrego wypoczynku oraz radosnych i bezpiecznych wakacji. Za trud nauczania i wychowania podziękował nauczycielom przewodniczący Szkolnej - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=326 Tekst: Małgorzata Ogonowska|Małgorzata Ogonowska Zdjęcia: Marcel Filipiak

• 12 października 2018r. w auli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. 10 Pułku Piechoty w Łowiczu odbyła się uroczystość z okazji Dnia Edukacji Narodowej połączona z obchodami Dnia Papieskiego. Uroczystość rozpoczęła się odśpiewaniem hymnu państwowego. Wszystkich zgromadzonych w auli nauczycieli, pracowników administracji i obsługi szkoły oraz uczniów witał dyrektor ZSP nr 1 Dariusz Żywicki. Szczególnie gorąco dyrektor witał przybyłych na szkolną uroczystość emerytowanych nauczycieli. W swym przemówieniu dyrektor Żywicki odwołał się do historii powstania Komisji Edukacji Narodowej i podkreślił wyjątkowość święta wszystkich pracowników - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=332 Tekst: Mariola Milczarek|Mariola Milczarek Zdjęcia: Konrad Bakalarski

Sprawozdanie z działalności ZSWST w Łowiczu za 2015 r.

Łowicz dnia 2016 01 15

od XVII Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2015 01 23 r.

Liczba członków Stowarzyszenia wynosi obecnie 63 osoby.

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem odbyło się 7 posiedzeń Zarządu, w czasie których podejmowano uchwały i omawiano bieżące sprawy Stowarzyszenia. Zarząd prowadził bieżącą korespondencję. Złożono zeznanie podatkowe za 2014 rok. Działalność finansowa i nasze księgi zostały skontrolowane przez Komisję Rewizyjną. Stowarzyszenie dysponuje środkami ze składek i darowizn w wysokości 8053,23 zł. na dzień 2015-12-31 r.

Zarząd, w imieniu Stowarzyszenia, ufundował nagrodę dla najlepszego zawodowca wręczoną na zakończenie roku szkolnego 2014/2015. Zarząd zabiegał o obecność Szkoły w mediach lokalnych oraz podejmował działania na rzecz rekrutacji. Członkowie Zarządu reprezentowali Stowarzyszenie i informowali o jego działalności na tradycyjnych imprezach szkolnych:

• oraz na zebraniu rodziców

Zarząd utrzymuje stronę internetową Stowarzyszenia, która umożliwia utrzymywanie obustronnych kontaktów z członkami i sympatykami Stowarzyszenia. Zarząd rekomenduje podjęcie współpracy ze Szkołą w ramach projektu Erasmus w zakresie edukacyjnego wyjazdu grupy uczniów do Anglii.

W związku z jubileuszem 100 lat istnienia Szkoły Zarząd zdecydował o zwołaniu zjazdu wychowanków w 2016 roku. Zarząd podjął współpracę z nauczycielami Szkoły w zakresie przygotowania okolicznościowej publikacji z okazji planowanego Zjazdu Wychowanków. Dzięki staraniom kol. Zbyszka Stefanowicza pozyskano 2000 zł na realizację filmu promocyjnego i 5000 zł na wydanie publikacji (wpłaty z KPB Kutno)

Pragnę złożyć podziękowanie członkom Stowarzyszenia, których ofiarna postawa umożliwiła realizacje postawionych przed nami celów, w szczególności naszym sponsorom, kolegom z Zarządu i Komisji Rewizyjnej, oraz władzom Szkoły, pedagogom i pracownikom szkoły reprezentowanym przez Dyrektora ZSP nr 1 kol. Dariusza Żywickiego, oraz wszystkim licznym sympatykom naszego Stowarzyszenia.