• 20 czerwca uczniowie klasy ITI/ E/ M i uczennica klasy I TM Karolina Kołudzka wraz z opiekunami panią Katarzyną Sawicką i panem Tomaszem Wojdą obejrzeli Międzynarodowy Festiwal Twórczości Młodych „Folkowe Inspiracje” zorganizowany na terenie skansenu w Maurzycach. Wydarzenie miało na celu zainspirowanie młodych ludzi do zaangażowania w różne artystyczne dziedziny, wykorzystując różnorodne kulturowe tradycje narodów oraz grup etnicznych. W programie znalazły się ludowe pieśni i tańce, jak i współczesne interpretacje inspirowane kulturą ludową lub nowoczesne opracowania tradycyjnych utworów, a także pokazy taneczne - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=231 Tekst: Katarzyna Sawicka|Tomasz Wojda Zdjęcia: uczestnicy wycieczki

• 31 maja i 1 czerwca 2017 roku odbył się w I Liceum Ogólnokształcącym im. Józefa Chełmońskiego w Łowiczu finał VII Konkursu Matematycznego z udziałem uczniów z powiatów współpracujących z powiatem łowickim kartuskiego, tatrzańskiego i świdnickiego. Finał konkursu, w każdym roku szkolnym organizowany jest przez inny powiat. W tym roku organizowany był przez powiat łowicki pod patronatem Starosty Łowickiego. Aby wziąć udział w etapie międzypowiatowym konkursu uczniowie musieli pokonać swoich rywali w etapie szkolnym i powiatowym.Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr1 w - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=229 Tekst: Małgorzata Ogonowska|Tomasz Wojda Zdjęcia: zspnr1

• Absolwenci, którzy w tym roku odebrali dyplomy potwierdzające kwalifikacje zawodowe proszeni są o odbieranie suplementów do dyplomów w sekretariacie szkoły. Suplement do Dyplomu Potwierdzającego Kwalifikacje Zawodowe - Czym jest? Jest to dokument zawierający informacje na temat wiedzy i kwalifikacji posiadacza dyplomu ukończenia kształcenia i szkolenia zawodowego. Suplement stanowi uzupełnienie informacji zawartych w dyplomie i ma za zadanie ułatwiać ich lepsze zrozumienie, przede wszystkim przez pracodawców i instytucje zagraniczne. Kto może otrzymać dokument? Każdy posiadacz dyplomu ukończenia kształcenia i szkolenia zawodowego. Czym nie jest? Europass - Suplement do Dyplomu - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=234 Tekst: Piotr Słoma|Administrator Zdjęcia:

• Aneta Kuśmirek, uczennica klasy I technikum kształcącego w zawodzie technik informatyk, wzięła udział w XXI Przeglądzie Twórczości Artystycznej Uczniów Szkół Zawodowych, zorganizowanym przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 9 w Łodzi we współpracy z Łódzkim Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego oraz Wojewódzkim Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Łodzi. Konkurs miał na celu: motywowanie uczniów i nauczycieli do podejmowania nowych wyzwań związanych z własnymi zainteresowaniami literackimi i plastycznymi, rozwijanie wrażliwości twórczej, inspirowanie nauczycieli do współpracy i wymiany doświadczeń w zakresie nowatorskiej pracy z osobami o - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=224 Tekst: Iwona Więsek|Cezary Znyk Zdjęcia: Iwona Więsek

• Europejskie Dni Dziedzictwa to projekt społeczny, kulturalny i edukacyjny, mający na celu promowanie regionalnego dziedzictwa kulturowego oraz przypominanie o wspólnych korzeniach kultury europejskiej. Organizatorem obchodów EDD jest Muzeum w Łowiczu, które - nawiązując do tegorocznego hasła „Krajobraz dziedzictwa – dziedzictwo krajobrazu”- w minioną sobotę przygotowało bogaty program kulturalny w Skansenie w Maurzycach. Piękno łowickiego krajobrazu, ze szczególnym uwzględnieniem wiejskiej architektury, podziwiali również członkowie Szkolnego Klubu Europejskiego razem z opieką Agnieszką Rykowską – Baleją. W czasie spaceru z przewodnikiem uczniowie z zainteresowaniem - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=235 Tekst: Agnieszka Rykowska-Baleja|Tomasz Wojda Zdjęcia: Agnieszka Rykowska-Baleja

Sprawozdanie z działalności ZSWST w Łowiczu za 2015 r.

Łowicz dnia 2016 01 15

od XVII Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2015 01 23 r.

Liczba członków Stowarzyszenia wynosi obecnie 63 osoby.

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem odbyło się 7 posiedzeń Zarządu, w czasie których podejmowano uchwały i omawiano bieżące sprawy Stowarzyszenia. Zarząd prowadził bieżącą korespondencję. Złożono zeznanie podatkowe za 2014 rok. Działalność finansowa i nasze księgi zostały skontrolowane przez Komisję Rewizyjną. Stowarzyszenie dysponuje środkami ze składek i darowizn w wysokości 8053,23 zł. na dzień 2015-12-31 r.

Zarząd, w imieniu Stowarzyszenia, ufundował nagrodę dla najlepszego zawodowca wręczoną na zakończenie roku szkolnego 2014/2015. Zarząd zabiegał o obecność Szkoły w mediach lokalnych oraz podejmował działania na rzecz rekrutacji. Członkowie Zarządu reprezentowali Stowarzyszenie i informowali o jego działalności na tradycyjnych imprezach szkolnych:

• oraz na zebraniu rodziców

Zarząd utrzymuje stronę internetową Stowarzyszenia, która umożliwia utrzymywanie obustronnych kontaktów z członkami i sympatykami Stowarzyszenia. Zarząd rekomenduje podjęcie współpracy ze Szkołą w ramach projektu Erasmus w zakresie edukacyjnego wyjazdu grupy uczniów do Anglii.

W związku z jubileuszem 100 lat istnienia Szkoły Zarząd zdecydował o zwołaniu zjazdu wychowanków w 2016 roku. Zarząd podjął współpracę z nauczycielami Szkoły w zakresie przygotowania okolicznościowej publikacji z okazji planowanego Zjazdu Wychowanków. Dzięki staraniom kol. Zbyszka Stefanowicza pozyskano 2000 zł na realizację filmu promocyjnego i 5000 zł na wydanie publikacji (wpłaty z KPB Kutno)

Pragnę złożyć podziękowanie członkom Stowarzyszenia, których ofiarna postawa umożliwiła realizacje postawionych przed nami celów, w szczególności naszym sponsorom, kolegom z Zarządu i Komisji Rewizyjnej, oraz władzom Szkoły, pedagogom i pracownikom szkoły reprezentowanym przez Dyrektora ZSP nr 1 kol. Dariusza Żywickiego, oraz wszystkim licznym sympatykom naszego Stowarzyszenia.