• W dniu 9 czerwca 2018 r. delegacja uczniów klasy mundurowej i poczet sztandarowy ZSP nr 1 w Łowiczu wraz z dyrektorem szkoły p. Dariuszem Żywickim i wychowawcą klasy p. Ewą Wieczorek uczestniczyła w uroczystościach, związanych z nadaniem sztandaru jednostce wojskowej, z którą niedługo nasza szkoła podpisze umowę o współpracy. Jednostką tą jest 37. Sochaczewski dywizjon rakietowy Obrony Powietrznej, który stacjonuje w Bielicach k/Sochaczewa. 37 dywizjon rakietowy Obrony Powietrznej od chwili sformowania, to jest od 2012 roku wchodzi w skład 3 Warszawskiej Brygady Rakietowej - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=320 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek i Sochaczew.pl

• W dniach 28-29 maja 2018 r. klasa I technikum, realizująca rozszerzony program edukacji dla bezpieczeństwa oraz wychowania wojskowo-patriotycznego odbyła zajęcia wyjazdowe na terenie Cieszyna oraz Opola. Uczniowie pod opieką wychowawcy p. Ewy Wieczorek oraz p. Heleny Grzegory i p. Piotra Słomy rano 28 maja wyjechali autokarem do Cieszyna. Jest to miasto położone przy czeskiej granicy, na Śląsku Cieszyńskim, oddalone od Łowicza o ponad 300 km. Jego dzieje sięgają IX w. i wiążą się z grodem słowiańskiego plemienia Golęszyców. Pan przewodnik, którego obecność zawdzięczaliśmy - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=317 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek

• 15 czerwca 2018 roku uczniowie naszej szkoły rozegrali po raz drugi mecz piłkarski z ZSP nr 4 o puchar przechodni im. „Lelona’’, wybitnego żołnierza, nauczyciela i sportowca. Wcześniej delegacje szkół wraz z dyrektorami, prezesem SH im. 10 Pułku Piechoty Piotrem Marciniakiem, wnuczkiem ,,Lelona’’ i wicestarostą Grzegorzem Boguckim złożyli wiązanki kwiatów na grobie plutonowego. Mecz odbył się na murawie stadionu miejskiego, gdzie po przeciwnych stronach stanęli uczniowie ZSP nr 1 i ZSP nr 4 – szkół, w których Zdzisław Lelonkiewicz uczył wychowania fizycznego. - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=325 Tekst: Małgorzata Ogonowska|Małgorzata Ogonowska Zdjęcia: Karolina Kołucka kl.2Ti

• W dniach 28-29 maja 2018 r. klasa I technikum, realizująca rozszerzony program edukacji dla bezpieczeństwa oraz wychowania wojskowo-patriotycznego odbyła zajęcia wyjazdowe na terenie Cieszyna oraz Opola. Drugi dzień zajęć spędziliśmy w Opolu, a konkretnie w siedzibie 10 Opolskiej Brygady Logistycznej, z którą współpracujemy w ramach realizacji programu dla klas mundurowych o nachyleniu wojskowym. Niedawno gościliśmy w szkole przedstawicieli tej jednostki, a teraz była to rewizyta. Opiekujący się nami chorąży Robert Michalik przygotował dla uczniów „mundurówki” i ich opiekunów całą masę zajęć, których niestety, - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=318 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek, Helena Grzegory, Piotr Słoma

• 12 czerwca 2018 roku pod patronatem Starosty Łowickiego Pana Krzysztofa Figata odbył się XV wojewódzki etap konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy 2018” w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych. Organizatorem konkursu była Łódzka Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy, Hufiec Pracy 5-22 w Łowiczu oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. 10 Pułku Piechoty w Łowiczu. Konkurs odbył się na terenie warsztatów szkolnych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Łowiczu. Celem konkursu było stworzenie uczestnikom OHP - kończącym w roku 2018 cykl - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=324 Tekst: Agnieszka Stanisławska|Tomasz Wojda Zdjęcia: zspnr1

Sprawozdanie z działalności ZSWST w Łowiczu za 2015 r.

Łowicz dnia 2016 01 15

od XVII Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2015 01 23 r.

Liczba członków Stowarzyszenia wynosi obecnie 63 osoby.

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem odbyło się 7 posiedzeń Zarządu, w czasie których podejmowano uchwały i omawiano bieżące sprawy Stowarzyszenia. Zarząd prowadził bieżącą korespondencję. Złożono zeznanie podatkowe za 2014 rok. Działalność finansowa i nasze księgi zostały skontrolowane przez Komisję Rewizyjną. Stowarzyszenie dysponuje środkami ze składek i darowizn w wysokości 8053,23 zł. na dzień 2015-12-31 r.

Zarząd, w imieniu Stowarzyszenia, ufundował nagrodę dla najlepszego zawodowca wręczoną na zakończenie roku szkolnego 2014/2015. Zarząd zabiegał o obecność Szkoły w mediach lokalnych oraz podejmował działania na rzecz rekrutacji. Członkowie Zarządu reprezentowali Stowarzyszenie i informowali o jego działalności na tradycyjnych imprezach szkolnych:

• oraz na zebraniu rodziców

Zarząd utrzymuje stronę internetową Stowarzyszenia, która umożliwia utrzymywanie obustronnych kontaktów z członkami i sympatykami Stowarzyszenia. Zarząd rekomenduje podjęcie współpracy ze Szkołą w ramach projektu Erasmus w zakresie edukacyjnego wyjazdu grupy uczniów do Anglii.

W związku z jubileuszem 100 lat istnienia Szkoły Zarząd zdecydował o zwołaniu zjazdu wychowanków w 2016 roku. Zarząd podjął współpracę z nauczycielami Szkoły w zakresie przygotowania okolicznościowej publikacji z okazji planowanego Zjazdu Wychowanków. Dzięki staraniom kol. Zbyszka Stefanowicza pozyskano 2000 zł na realizację filmu promocyjnego i 5000 zł na wydanie publikacji (wpłaty z KPB Kutno)

Pragnę złożyć podziękowanie członkom Stowarzyszenia, których ofiarna postawa umożliwiła realizacje postawionych przed nami celów, w szczególności naszym sponsorom, kolegom z Zarządu i Komisji Rewizyjnej, oraz władzom Szkoły, pedagogom i pracownikom szkoły reprezentowanym przez Dyrektora ZSP nr 1 kol. Dariusza Żywickiego, oraz wszystkim licznym sympatykom naszego Stowarzyszenia.