• 19 kwietnia 2018 roku uczniowie klasy I branżowej szkoły I stopnia kształcącej w oddziałach wielozawodowych wzięli udział w zajęciach edukacyjnych, które odbyły się w Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Łowiczu. Zajęcia, które prowadzili instruktorzy z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej, obejmowały różne zagadnienia, takie jak: prawidłowe zaalarmowanie służb ratowniczych o zaistniałym zagrożeniu, główne przyczyny powstawania pożarów, właściwe zachowanie się podczas zagrożenia oraz umiejętność prawidłowego poinformowania przybyłe na miejsce zdarzenia służby ratownicze. Przedstawiciele straży pożarnej zaprezentowali młodzieży pojazdy, którymi dysponują strażacy oraz zapoznali uczestników spotkania z wyposażeniem - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=308 Tekst: Agnieszka Stanisławska|Iwona Więsek Zdjęcia: Agnieszka Stanisławska

• 17. 04. 2018 roku uczniowie klasy II branżowej szkoły I stopnia kształcącej w zawodach fryzjer oraz sprzedawca wybrali się do skansenu budownictwa ludowego Ziemi Łowickiej, znajdującego się w niewielkim parku przy dawnym kolegium misjonarzy, a dzisiejszym muzeum. Młodzież ZSP nr 1 miała okazję obejrzeć najstarsze, przeniesione z terenu dawnego Księstwa Łowickiego, budynki mieszkalne i gospodarcze. Prezentowane budynki tworzą dwie zagrody: XVIII-wieczną zagrodę typu otwartego oraz XIX-wieczną zagrodę zamkniętą (okólnik). Na ich przykładzie uczniowie zapoznawali się ze zmianami zachodzącymi w konstrukcjach architektonicznych oraz rozplanowaniu - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=306 Tekst: Iwona Więsek|Iwona Więsek Zdjęcia: Iwona Więsek

• Około 420 uczniów oddziałów przedszkolnych, szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, jak co roku wzięło dziś, 21 maja udział w XVIII Rajdzie Dnia Ziemi Ścieżkami Puszczy Bolimowskiej, który tradycyjnie miał miejsce w Nieborowie. Nasze Szkolne Koło LOP, pod przewodnictwem p. Ewy Wieczorek brało czynny udział w jego organizacji. Rajd jest imprezą cykliczną, organizowaną przez LOP dla uczczenia Dnia Ziemi. Patronuje mu wójt Gminy Nieborów, p. Andrzej Werle. W tym roku działacze uczcili także 90-lecie istnienia Ligi Ochrony Przyrody na w Polsce. Uczestniczyły w niej - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=314 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Szkolne Koło LOP

• W dniu 19 kwietnia uczniowie klasy I technikum kształcącego w zawodzie technik pojazdów samochodowych odbyli ćwiczenia wojskowe w ramach realizacji rozszerzonego programu edukacji dla bezpieczeństwa oraz programu dla klas mundurowych MON. Zajęcia z klasą mundurową zorganizowała i przeprowadziła, współpracująca ze szkołą, 10 Brygada Logistyczna w Opolu. Jednostka, nosząca imię Piotr Wysockiego, została powołana m.in. do logistycznego wspierania oddziałów WP, wchodzących w skład sił reagowania NATO, wszędzie tam, gdzie realizowane są zadania w ramach misji pokojowych Paktu NATO. Jednym z pierwszych zadań Brygady był - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=310 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek

• 17.04.2018 r. uczniowie ZSP nr 1 w Łowiczu zajęli I miejsce w zawodach powiatowych w piłce nożnej. Rozgrywki odbyły się w ramach Licealiady Szkolnej na boisku „Orlik” przy ul. Bolimowskiej. Do rywalizacji stanęło 7 drużyn z powiatu łowickiego. Nasza szkoła o wyjście z grupy walczyła z ZSP nr 2 oraz II LO. Rywalizacja była bardzo zacięta. Pierwszy mecz z „Blichem” zremisowaliśmy 1:1 po bramce Dawida Sztampke, a z kolei „Medyk” pokonaliśmy 3:0 po golach: Dawida Sztampke, Kamila Gacia i Adriana Zielińskiego. Po - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=313 Tekst: Radosław Gosławski|Cezary Znyk Zdjęcia: Radosław Gosławski

Sprawozdanie SWST za 2013 r.

Łowicz dnia 2014 01 24

od XV Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2012 01 20 r.

Liczba członków Stowarzyszenia wynosi obecnie 54 osoby.

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem odbyły się 4 posiedzenia Zarządu, w czasie których podejmowano uchwały i omawiano bieżące sprawy Stowarzyszenia. Zarząd prowadził bieżącą korespondencję. Złożono zeznanie podatkowe za 2012 rok. Działalność finansowa i nasze księgi zostały skontrolowane przez Komisję Rewizyjną. Stowarzyszenie dysponuje środkami ze składek i darowizn w wysokości 4239,42 zł. na dzień 2013-12-02 r.

Zarząd, w imieniu Stowarzyszenia, ufundował nagrodę dla najlepszego zawodowca wręczoną na zakończenie roku szkolnego 2012/2013. Zarząd zabiegał o obecność Szkoły w mediach lokalnych oraz podejmował działania na rzecz rekrutacji w szeregi Stowarzyszenia nowych członków. Członkowie Zarządu reprezentowali Stowarzyszenie i prezentowali jego działalność na tradycyjnych imprezach szkolnych:

• Święto Szkoły i ślubowanie uczniów klas pierwszych, w listopadzie

Zarząd utworzył i utrzymuje stronę internetową Stowarzyszenia, która umożliwia utrzymywanie obustronnych kontaktów z członkami i sympatykami Stowarzyszenia.

Ponadto w okresie trwania kadencji obecnego Zarządu miały miejsce, opisane w bieżących corocznych sprawozdaniach, następujące przedsięwzięcia:

• katalogowanie zbiorów Izby Pamięci,

• współpraca z Klubem Europejskim w zakresie pozyskiwania partnerów zagranicznych,

• zakup historycznego munduru dla pocztu sztandarowego Szkoły,

• organizacja spotkań z ciekawymi ludźmi,

• prowadzenie spotkań z młodzieżą klas maturalnych poświęcone sztuce prezentacji,

• współpraca ze Stowarzyszeniem Historycznym im. 10 Pułku Piechoty w zakresie wykonania sztandaru,

• opracowanie ulotki, zorganizowanie gabloty i założenie strony internetowej promującej działalność Stowarzyszenia,

• wydanie Publikacji Okolicznościowej przygotowanej na Zjazd Wychowanków,

• zorganizowanie IV Zjazdu wychowanków Szkół Technicznych w Łowiczu.

Pragnę złożyć podziękowanie członkom Stowarzyszenia, których ofiarna postawa umożliwiła realizacje postawionych przed nami celów, w szczególności naszym sponsorom, kolegom z Zarządu i Komisji Rewizyjnej, oraz władzom Szkoły, pedagogom i pracownikom szkoły reprezentowanym przez Dyrektora ZSP nr 1 kol. Dariusza Żywickiego, wreszcie wszystkim licznym sympatykom naszego Stowarzyszenia.