• Po raz kolejny uczniowie naszej szkoły mogli skorzystać z zajęć dodatkowych dzięki realizacji unijnego projektu - Kształcimy zawodowo. Zadanie nr 8 - Realizacja zajęć specjalizacyjnych oraz komunikacja w języku obcym zawodowym. Kurs - Warsztaty szkolne. Zajęcia odbywały się w pomieszczeniach warsztatów szkolnych. Od 29 kwietnia do 29 maja br. 10 uczniów z klasy 3 technikum mechanicznego i 3 klasy technikum pojazdów samochodowych wzięło udział w zajęciach pozalekcyjnych doskonalących umiejętności w zakresie demontażu i montażu pomp, sprężarek i silników spalinowych oraz sprawdzeniu swoich umiejętności - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=395 Tekst: Jacek Podleśny|Jacek Podleśny Zdjęcia: Jacek Podleśny

• W miesiącu maju w ZSP nr 1 w Łowiczu została uruchomiona Stacja Kontroli Pojazdów do 3,5t. Uczniowie przeprowadzają badania techniczne w profesjonalnej, niezwykle nowoczesnej stacji, która została wykonana według Rozporządzenia Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 10 lutego 2006 r. w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających badania techniczne pojazdów. Młodzież naszej szkoły nabywa odpowiednie umiejętności w nowoczesnej hali wyposażonej w urządzenia diagnostyczne najnowszej generacji, m.in. linię diagnostyczną Unimetal, urządzenie do kontroli geometrii kół, szarpak hydrauliczny do badania luzów zawieszenia oraz - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=387 Tekst: Marcin Szczepanik|Marcin Szczepanik Zdjęcia: Marcin Szczepanik

• W dniu 10 czerwca uczniowie z grup mundurowych ZSP nr 1 w Łowiczu odbyli kolejne, ostatnie już w tym roku szkolnym, zajęcia teoretyczne z przedstawicielem Wojewódzkiej Komendy Uzupełnień w Skierniewicach, p mjr Przemysławem Pałubińskim. Zajęcia poświęcone były Międzynarodowemu Prawu Humanitarnemu. Międzynarodowe prawo humanitarne, zwane także prawem konfliktów zbrojnych (dawniej prawem wojennym) jest częścią prawa międzynarodowego publicznego, która służy rozwiązywaniu problemów humanitarnych wynikających z konfliktów zbrojnych, w szczególności poprzez normy prawne zawierające ograniczenia w metodach i środkach prowadzenia działań zbrojnych, oraz zasady ochrony mienia - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=396 Tekst: Ewa Wieczorek|Ewa Wieczorek Zdjęcia: Ewa Wieczorek

• W maju br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Łowiczu odbyło się wręczenie nagród w VIII Powiatowym Konkursie Grafiki Komputerowej. Konkurs został zorganizowany przez ZSP nr 1 w Łowiczu, a skierowany był do uczniów szkół gimnazjalnych oraz uczniów szóstej, siódmej i ósmej klasy szkół podstawowych z Powiatu Łowickiego. Polegał na wykonaniu w dowolnym programie graficznym plakatu nt. ”Łowickie widziane moimi oczami”. Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań informatycznych, poszerzenie wiedzy z zakresu grafiki komputerowej, propagowanie wśród młodzieży grafiki komputerowej jako nowego środka wyrazu - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=388 Tekst: |Tomasz Wojda Zdjęcia:

• W maju br. dwie pracownie komputerowe Technikum na Podrzecznej zostały wyposażone w nowoczesne komputery stacjonarne, monitory 22”, urządzenia wielofunkcyjne, laptopy, rzutniki multimedialne, ekrany oraz mierniki i analizatory stanów logicznych. Łączny koszt inwestycji to 72 277 zł. Nowy sprzęt komputerowy będzie służył uczniom technikum informatycznego na zajęciach w pracowni urządzeń techniki komputerowej oraz uczniom technikum mechatronicznego podczas zajęć technologii mechanicznej i rysunku technicznego(CAD). Każde z 20 stanowisk dla uczniów wyposażono w komputer zbudowany na płycie głównej Gigabyte H310M S2H z procesorem Intel® Core™ ósmej generacji - więcej... http://zspnr1.lowicz.pl/index.php?rss=393 Tekst: |Tomasz Wojda Zdjęcia:

Sprawozdanie SWST za 2013 r.

Łowicz dnia 2014 01 24

od XV Walnego Zgromadzenia Członków, które odbyło się 2012 01 20 r.

Liczba członków Stowarzyszenia wynosi obecnie 54 osoby.

W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem odbyły się 4 posiedzenia Zarządu, w czasie których podejmowano uchwały i omawiano bieżące sprawy Stowarzyszenia. Zarząd prowadził bieżącą korespondencję. Złożono zeznanie podatkowe za 2012 rok. Działalność finansowa i nasze księgi zostały skontrolowane przez Komisję Rewizyjną. Stowarzyszenie dysponuje środkami ze składek i darowizn w wysokości 4239,42 zł. na dzień 2013-12-02 r.

Zarząd, w imieniu Stowarzyszenia, ufundował nagrodę dla najlepszego zawodowca wręczoną na zakończenie roku szkolnego 2012/2013. Zarząd zabiegał o obecność Szkoły w mediach lokalnych oraz podejmował działania na rzecz rekrutacji w szeregi Stowarzyszenia nowych członków. Członkowie Zarządu reprezentowali Stowarzyszenie i prezentowali jego działalność na tradycyjnych imprezach szkolnych:

• Święto Szkoły i ślubowanie uczniów klas pierwszych, w listopadzie

Zarząd utworzył i utrzymuje stronę internetową Stowarzyszenia, która umożliwia utrzymywanie obustronnych kontaktów z członkami i sympatykami Stowarzyszenia.

Ponadto w okresie trwania kadencji obecnego Zarządu miały miejsce, opisane w bieżących corocznych sprawozdaniach, następujące przedsięwzięcia:

• katalogowanie zbiorów Izby Pamięci,

• współpraca z Klubem Europejskim w zakresie pozyskiwania partnerów zagranicznych,

• zakup historycznego munduru dla pocztu sztandarowego Szkoły,

• organizacja spotkań z ciekawymi ludźmi,

• prowadzenie spotkań z młodzieżą klas maturalnych poświęcone sztuce prezentacji,

• współpraca ze Stowarzyszeniem Historycznym im. 10 Pułku Piechoty w zakresie wykonania sztandaru,

• opracowanie ulotki, zorganizowanie gabloty i założenie strony internetowej promującej działalność Stowarzyszenia,

• wydanie Publikacji Okolicznościowej przygotowanej na Zjazd Wychowanków,

• zorganizowanie IV Zjazdu wychowanków Szkół Technicznych w Łowiczu.

Pragnę złożyć podziękowanie członkom Stowarzyszenia, których ofiarna postawa umożliwiła realizacje postawionych przed nami celów, w szczególności naszym sponsorom, kolegom z Zarządu i Komisji Rewizyjnej, oraz władzom Szkoły, pedagogom i pracownikom szkoły reprezentowanym przez Dyrektora ZSP nr 1 kol. Dariusza Żywickiego, wreszcie wszystkim licznym sympatykom naszego Stowarzyszenia.